Aethnic, Alba Sud, Tourism Watch i Roundtable Human Rights in Tourism organitzem un seminari presencial a Barcelona a l'Escola Universitària de Turisme Ostelea el pròxim 1 de juliol dirigit a agències de viatges i professionals del turisme.
Més de deu anys després que Nacions Unides adoptessin els Principis Rectors sobre les Empreses i els Drets Humans, el mes de febrer passat la Comissió Europea va presentar la "Proposta de Directiva sobre la deguda diligència de les empreses en matèria de sostenibilitat" amb la finalitat d'establir un marc clar i vinculant baix el qual les empreses tenen el deure de complir amb els drets humans. Per a les agències de viatges de producte propi emissor, que majoritàriament són PIMES, amb una cadena de subministrament diversa i llarga, aquests nous desenvolupaments legals plantegen moltes preguntes i inquietuds.
En el document de presentació de la proposta s'indica que, en aquest marc, a les empreses “se'ls exigirà que determinin i, en cas necessari, previnguin, atallin o mitiguin els efectes adversos de les seves activitats en els drets humans (per exemple, treball infantil i explotació dels treballadors) i en el medi ambient (per exemple, contaminació i pèrdua de biodiversitat). Per a les empreses, aquestes noves normes aportaran seguretat jurídica i condicions de competència equitatives. Per als consumidors i els inversors, aportaran més transparència”.
Són diversos els Estats membre que ja compten amb plans d'acció nacionals, i cada vegada són més els governs que adopten legislació sobre la cadena de subministrament, per exemple, el Regne Unit, França, els Països Baixos i Alemanya. A Espanya està en curs l'adaptació del marc legal a aquesta Directiva.
L'objectiu d'aquest seminari és conèixer i comprendre millor tant els marcs internacionals sobre les empreses i els drets humans, com poder debatre les implicacions d'aquests canvis. A partir de les experiències d'empreses i organitzacions no governamentals de països veïns, en aquesta activitat compartirem també experiències sobre com s'han desenvolupat i aplicat estratègies empresarials en la vigilància i compliment dels drets humans.
El seminari també ofereix l'oportunitat de conèixer les eines existents per als operadors turístics en aquest àmbit, i cosa que és més important, brindarà un espai professional per a l'intercanvi i la cooperació.
Programa:
09:00 a 09:15 Paraules de benvinguda a càrrec d'Ernest Cañada en nom les organitzacions convocants i presentacions.
09:15 a 09:30 Intervenció d’Antje Monshausen, directora de Tourism Watch i presidenta de Roundtable Human Rights in Tourism. Presentació: Els drets humans importen, per a complir amb les normes internacionals, però també per a l'èxit empresarial.