Forn de pa tapalapa

Construïm una fleca i formem dones per gestionar-la (Ndemban, Gàmbia)

Tapalapa és el nom del pa local a Gàmbia. En llengua fulla significa "colpejar fort" referint-se a colpejar la mescla de massa per a produir un pa de bon sabor.

L'única fleca de tipus tapalapa, que estava feta de blocs de fang i amb làmines de ferro en el sostre, es va esfondrar després de les fortes pluges caigudes el 2019. Des de llavors, la comunitat de Ndemban Tenda rep un subministrament irregular de pa dels pobles pròxims.

A vegades, a causa de la gran demanda, el pa s'acaba abans que arribi al conjunt de la població. El pa és un component important del seu menjar diari, i s'utilitza tant per al desdejuni com per al sopar. Els nens que van a escola reben en la seva majoria sandvitxos de pa com a esmorzar.

Quan els turistes arribaven a Ndemban Tenda, visitaven la fleca de Tapalapa i aprenien com s'elaborava el pa. La visita era un dels atractius destacats de la població.

Es tracta, doncs, de recuperar la fleca per a tornar a produir un aliment bàsic per a la població local (que ara s'obté de l'exterior del municipi) i alhora, convertir l'establiment en un atractiu turístic que permeti l'els visitants conèixer de primera mà el procés d'elaboració tradicional del pa, la gastronomia local i el rol social de les fleques en la societat gambiana.

Objectiu


Construcció d'una Fleca Tapalapa per a la comunitat de Ndemban Tenda i formació en gestió empresarial i emprenedoria per al seu equip professional.

Una vegada oberta la fleca, s'integrarà en el circuit turístic Gàmbia Oest desenvolupat pel Programa BestAfrica.

Activitats


El projecte comprèn la construcció d'una fleca i la capacitació d'un grup de 5 dones per a la gestió empresarial del negoci i la seva integració en una ruta turística.

També es formarà a les gestores del negoci en temes de Turisme Responsable i Sostenible (TRS) pel que fa a com relacionar-se amb els visitants i com han de comportar-se els visitants quan visiten el poble. Això inclourà la construcció de pautes culturals de turisme responsable, conegudes com a codis de conducta, tant per als amfitrions com per als visitants.

1. Construcció física de la fleca

2. Formació en gestió i emprenedoria per a les seves treballadores


3. Posada en marxa del negoci

4. Incorporació del projecte a una proposta de Ruta turística

Proposta de valor


Un grup d'unes 200 dones de Ndemban s'han unit per a formar NYODEMA KAFO, que significa "Associació d'autoajuda". L'associació es forma com a empreses de generació d'ingressos per a ajudar-los a obtenir ingressos per al seu manteniment amb les seves famílies i també per a servir com a seguretat alimentària.

Per a fer això, es van acostar als ancians del poble (en la seva majoria homes) perquè els proporcionessin un terreny per a desenvolupar un hort comunitari i un projecte avícola.

Els ancians van acceptar la seva proposta i se'ls va lliurar la terra i se'ls va ajudar a arrendar la terra a nom de la seva associació.

El Projecte de Fleca Tapalapa també s'utilitzarà com una experiència pràctica que els turistes que vénen al llogaret poden visitar i provar sort en l'elaboració del pa.

Per a implementar el projecte la comunitat veu la necessitat de capacitar-se en la gestió del projecte, en l'aspecte cultural de la gestió de la relació entre els turistes visitants i ells l'amfitrió i finalment en la comercialització del producte.

El projecte serà implementat per l'Institut de Viatges i Turisme de Gàmbia (ITTOG i l'Associació ETHNIC (Aethnic). Comptarà amb el suport de la comunitat local de Ndemban, organitzada entorn de l'Associació Nyodema Kafo, liderada per dones.

 
 
 

Amb el suport de

Comments are closed.