Forn de pa tapalapa

Construïm una fleca i formem dones per gestionar-la (Ndemban, Gàmbia)

Tapalapa és el nom del pa local a Gàmbia. En llengua fulla significa "colpejar fort" referint-se a colpejar la mescla de massa per a produir un pa de bon sabor.

L'única fleca de tipus tapalapa, que estava feta de blocs de fang i amb làmines de ferro en el sostre, es va esfondrar després de les fortes pluges caigudes el 2019. Des de llavors, la comunitat de Ndemban Tenda rep un subministrament irregular de pa dels pobles pròxims.

A vegades, a causa de la gran demanda, el pa s'acaba abans que arribi al conjunt de la població. El pa és un component important del seu menjar diari, i s'utilitza tant per al desdejuni com per al sopar. Els nens que van a escola reben en la seva majoria sandvitxos de pa com a esmorzar.

Quan els turistes arribaven a Ndemban Tenda, visitaven la fleca de Tapalapa i aprenien com s'elaborava el pa. La visita era un dels atractius destacats de la població.

Es tracta, doncs, de recuperar la fleca per a tornar a produir un aliment bàsic per a la població local (que ara s'obté de l'exterior del municipi) i alhora, convertir l'establiment en un atractiu turístic que permeti l'els visitants conèixer de primera mà el procés d'elaboració tradicional del pa, la gastronomia local i el rol social de les fleques en la societat gambiana.

Objectiu


Construcció d'una Fleca Tapalapa per a la comunitat de Ndemban Tenda i formació en gestió empresarial i emprenedoria per al seu equip professional.

Una vegada oberta la fleca, s'integrarà en el circuit turístic Gàmbia Oest desenvolupat pel Programa BestAfrica.

Activitats


El projecte comprèn la construcció d'una fleca i la capacitació d'un grup de 5 dones per a la gestió empresarial del negoci i la seva integració en una ruta turística.

També es formarà a les gestores del negoci en temes de Turisme Responsable i Sostenible (TRS) pel que fa a com relacionar-se amb els visitants i com han de comportar-se els visitants quan visiten el poble. Això inclourà la construcció de pautes culturals de turisme responsable, conegudes com a codis de conducta, tant per als amfitrions com per als visitants.

1. Construcció física de la fleca

2. Formació en gestió i emprenedoria per a les seves treballadores


3. Posada en marxa del negoci

4. Incorporació del projecte a una proposta de Ruta turística

Proposta de valor


Un grup d'unes 200 dones de Ndemban s'han unit per a formar NYODEMA KAFO, que significa "Associació d'autoajuda". L'associació es forma com a empreses de generació d'ingressos per a ajudar-los a obtenir ingressos per al seu manteniment amb les seves famílies i també per a servir com a seguretat alimentària.

Per a fer això, es van acostar als ancians del poble (en la seva majoria homes) perquè els proporcionessin un terreny per a desenvolupar un hort comunitari i un projecte avícola.

Els ancians van acceptar la seva proposta i se'ls va lliurar la terra i se'ls va ajudar a arrendar la terra a nom de la seva associació.

El Projecte de Fleca Tapalapa també s'utilitzarà com una experiència pràctica que els turistes que vénen al llogaret poden visitar i provar sort en l'elaboració del pa.

Per a implementar el projecte la comunitat veu la necessitat de capacitar-se en la gestió del projecte, en l'aspecte cultural de la gestió de la relació entre els turistes visitants i ells l'amfitrió i finalment en la comercialització del producte.

El projecte serà implementat per l'Institut de Viatges i Turisme de Gàmbia (ITTOG i l'Associació ETHNIC (Aethnic). Comptarà amb el suport de la comunitat local de Ndemban, organitzada entorn de l'Associació Nyodema Kafo, liderada per dones.

La durada del projecte és de sis mesos.

Institut de Viatges i Turisme de Gàmbia (ITTOG)


El ITTOG es va establir en 2008 i s'especialitza en la capacitació pràctica en tots els sectors de la indústria del turisme amb especial èmfasi en agències de viatges, operacions turístiques, guies turístiques, operacions terrestres, gestió d'esdeveniments, emprenedoria. / desenvolupament d'habilitats empresarials, turisme responsable / sostenible, turisme comunitari i gestió empresarial de turisme en general.

ITTOG ha realitzat ja accions de capacitació per a Ndemban Tenda i el pla d'interpretació per a les visites que els turistes tindran en el llogaret. La visita a la fleca Tapalapa i presenciar l'elaboració del pa és un dels punts culminants de l'experiència turística del poble.

ITTOG i ETHNIC han cooperat en el passat en diferents empreses de turisme sostenible i altres iniciatives de desenvolupament. ETHNIC ha col·laborat amb Nutrition Without Borders (Nutrició Sense Fronteres, NSF) per a organitzar campaments de solidaritat, amb estudiants de nutrició que permeten als participants obtenir coneixements de primera mà sobre temes relacionats amb la nutrició matern infantil a les regions de Lower River i Upper River. Aquests estudiants visiten Gàmbia i el Senegal i el ITTOG organitza l'operativa en terra de tots aquests viatges.

Gambia i el turisme


El turisme a Gàmbia és la major font de divises i aporta el 20% del PIB. El turisme a Gàmbia va començar en 1965 quan un inversor suec va veure el potencial de desenvolupar productes d'oci de turisme de sol, sorra i mar principalment i portar als escandinaus a Gàmbia durant l'hivern. No obstant això, hi ha hagut molts moments preocupants per al desenvolupament del turisme a Gàmbia: el consell de viatge britànic i escandinau de 1994/95, després de la presa militar de 1994, que va paralitzar tota la indústria del turisme; la temporada 2014/15 afectada per l'epidèmia del virus de l'Ébola; la fallida de Thomas Cook just abans que comencés la temporada al setembre de 2019 i ara la pandèmia de COVID 19. Totes aquestes crisis van venir amb una seriosa reducció en el nombre de visitants i la pandèmia de COVID 19 ha provocat un atur total de la indústria del turisme. Com a país que depèn en gran manera del turisme, existeix la necessitat d'establir noves estratègies sostenibles que minimitzin aquests impactes negatius, especialment en qüestions de mitjans de vida i desenvolupament econòmic local.

Els esdeveniments en el turisme van portar amb si nous desafiaments: canvi climàtic, malalties infeccioses com l'actual COVID 19, crisis econòmiques, terrorisme, problemes socials arrelats, etc. Aquests desafiaments creen un entorn turístic incert que afecta els nostres destins i a la població de moltes maneres, però més encara als destins dels països en desenvolupament.

Donades les condicions tan incertes que presenta el turisme, ITTOG està diversificant les seves àrees temàtiques per a brindar capacitació a joves i dones vulnerables en habilitats que els permetin treballar per compte propi i vendre els seus productes i serveis dins de l'economia local de Gàmbia i no dependre totalment del turisme.

Ndemban Tenda forma actualment part del Ninkinanka Trail, que és una visita de 2 nits / 3 dies dissenyada per a grups petits i més aventurers que estiguin interessats a aprendre més sobre la cultura gambiana, la vida rural i la interacció amb la població local. A més de vendre el pa per a consum turístic i part de la seva excursió dins del poble, també es vendrà localment als vilatans.

La població forma part de tres assentaments que inclouen també Ndemban Jola i Ndemban Japachun. Ndemban Tenda és l'assentament més antic prop dels rierols del riu Gàmbia. Amb la construcció d'una nova carretera, fa molts anys, alguns dels habitants de Ndemban Tenda es van traslladar a l'altre costat de la carretera per a establir els seus propis assentaments. Com a assentament original, Ndemban Tenda continua sent el llogaret principal, on es troben les escoles governamentals, les instal·lacions turístiques i algunes intervencions de les ONG per a millorar la qualitat de vida (ocells de corral i hort per a les dones).

Perfil de les emprendedores


Se seleccionaran 5 dones per a ser formades en gestió empresarial de la fleca, emprenedoria, gestió turística i turisme responsable. Es tracta de noies joves que van aprovar els seus exàmens de grau 12 i actualment estan aturades. Tenen experiència a ajudar a la família i participant en algun tipus de negoci informal.

Altres partners i col·laboradors


● Oficina de Turisme de Gàmbia: van construir les estades al poble i van ajudar en la comercialització dels productes turístics.
● Associació de xefs: verificaran la salut i seguretat alimentària de la fleca.
● Associació d'hotels de Gàmbia: ajudaran si hi ha pràctiques laborals.
● King Bakery = Pràctiques laborals.
● Operadors turístics internacionals: porten als turistes al poble com ETHNIC.
● Trobades de Ninkinanka: L’ITTOG està establint una organització benèfica amb altres socis al gener per a trobar suport per a les comunitats al llarg de la sendera Ninkinanka.

Sostenibilitat social i mediambiental


Es tracta d’un projecte comunitari de desenvolupament econòmic local, amb mesures de reducció de la pobresa.

✔ L'edifici de la fleca serà de blocs de terra estabilitzada comprimida localment (no blocs de ciment).

✔ S'encoratjarà a la comunitat a usar només llenya morta per al forn local.

El negoci maximitza els beneficis socials i econòmics per a la comunitat local.

✔ Secunda activament iniciatives per al desenvolupament social de la comunitat i la creació d'infraestructures en la reducció de la pobresa i la seguretat alimentària.

✔ Està ideat, gestionat i operat per habitants locals per a benefici de la comunitat local.

✔ El projecte treballa amb empreses locals del sector públic i privat.

✔ La fleca es construirà amb materials locals.

✔ Les activitats empresarials no posen en perill el subministrament de serveis bàsics: aigua, energia, sanejament, etc., de les comunitats pròximes.

✔ El projecte dóna suport a la formació d'empleats.

 
 
 

Amb el suport de

Comments are closed.