Xarxa Turisme Sostenible BCN

Que es la Xarxa?

La Xarxa de Turisme Responsable i Sostenible (XTRS) és una aliança estratègica formada amb la participació dels actors socials interessats en transformar el model turístic actual en un de responsable i sostenible.

Integra entitats culturals i socials, empreses turístiques, comerços i entitats del comerç, artesans, acadèmics i institucions culturals L’objectiu comú és crear i promoure un nou model d’activitats i experiències turístiques, basades en el TRS i compromeses amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU.


Ara és el moment per repensar i canviar l'actual model turístic. L’impacte de la pandèmia sobre el turisme a la ciutat de Barcelona obre l'oportunitat de reconstruir i redefinir el model i la gestió turística envers la sostenibilitat i la responsabilitat social.

Per un nou model de turisme a la ciutat, sostenible i responsable

Barcelona és una destinació turística consolidada i de referència internacional que concentra els visitants en un nombre, tipus i espais determinats de la ciutat, generant sovint una experiència turística massificada i limitada a zones molt concretes.


L’oferta actual no permet encara al visitant descobrir i fruir d’un gran nombre d’activitats d’interès que es realitzen als barris i que protagonitzen el ric teixit cultural, associatiu i comercial de la ciutat.


La ciutat s’ha compromès a adaptar el seu model turístic als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. L’impacte del còvid és una oportunitat de canvi i transformació que cal aprofitar.


Des d ’Aethnic volem col·laborar des de la innovació a millorar i completar el model actual co-creant amb els actors del territori experiències que diversifiquin i enriqueixin les visites a la ciutat.


Diagnòstic

Barcelona rebia abans de la crisi provocada per la pandèmia més de 30 milions de visitants a l’any, la meitat dels quals s’hi allotjaven i l’altra meitat eren visitants sense pernoctació.

El model de turisme a Barcelona està lluny de ser sostenible i responsable, i ha generat problemàtiques que afecten la qualitat de vida dels habitants de la ciutat, la convivència i l’estil de vida.

En alguns barris està expulsant la població local per l’augment dels preus de l’habitatge i els serveis i està transformant les formes pròpies de vida desnaturalitzades del seu origen i context.

La disputa per l’espai públic, les dificultats del comerç de proximitat per sobreviure, l’augment de la contaminació amb l’arribada massiva de creuers, d’autocars o d’avions, i la pressió immobiliària i l’encariment dels lloguers són alguns dels problemes relacionats amb l’activitat turística a la ciutat.

La ciutadania identifica el turisme com el tercer dels problemes més greus que té la ciutat (Baròmetre semestral de Barcelona). El turisme que visita la ciutat recorre unes determinades i reduïdes rutes, es concentra en pocs eixos i beneficia un nombre reduït de població local. Densifica determinats espais, que sovint esdevenen menys accessibles per a l’usdefruit de la població local. Ignora una part rellevant de la història, el patrimoni i la vida local.

Noves oportunitats

La pandèmia Covid19 ha provocat el cessament de l’activitat turística, i planteja interrogants i reptes importants sobre el seu futur. El conjunt de la ciutat s’hi veu afectat.

Aquesta situació suposa una oportunitat de reconstitució i redefinició, a partir d’un nou model de desenvolupament i gestió del turisme a Barcelona, en paral·lel a l’actual, que beneficiï l’economia local, millori la qualitat de vida dels residents i permeti als visitants descobrir i apreciar el patrimoni material i immaterial de la ciutat i els barris posant l’èmfasi en la sostenibilitat i la responsabilitat personal i social.

El turisme, si és responsable i sostenible, pot contribuir d’una manera poderosa a posar en valor les realitats locals, generar riquesa i ocupació entre la població local, fomentar la conservació del patrimoni històric material i immaterial, etc.

Transformem el turisme en una eina per al bé comú.


L’Associació Ethnic promou el Turisme Responsable i Sostenible (TRS), una forma d’entendre el turisme plenament respectuosa amb el territori, el medi ambient i les cultures i identitats locals i alhora beneficiosa per a l’economia local i de les persones que hi viuen.


El TRS treballa amb els actors locals per garantir que el turisme deixi la mínima petjada ecològica possible i per contra suposi el màxim benefici per a les comunitats locals i els seus habitants.


A partir de l’experiència adquirida en l’assessorament, disseny i posada en marxa de rutes de TRS internacional, ara Ethnic impulsa la transformació del model turístic a Barcelona i a Catalunya.

Solució proposada: Proposem crear i promoure un nou model d’activitats i experiències de turisme, basades en el turisme responsable i sostenible i compromeses amb els ODS, adreçades als visitants i turistes de Barcelona i co-generades amb el teixit comercial i cultural dels barris.

Objectius de la Xarxa

La Xarxa de Turisme Responsable i Sostenible de Barcelona té per objectiu vincular en Xarxa els actors socials que creuen en la necessitat de transformar l’actual model de turisme en un de diferent basat en els principis de la responsabilitat i sostenibilitat.

També cerca crear des de la proximitat experiències d’interès per a visitants i viatgers que permetin descobrir des de la responsabilitat i sostenibilitat la veritable essència i identitat de la ciutat, gaudint d’una activitat cultural. I fer-ho minimitzant la petjada ecològica deixada pel visitant i maximitzant els beneficis per a la població local.

Es tracta d’avançar cap a un model de Turisme Responsable i Sostenible (TRS) com a eina de desenvolupament econòmic just i instrument de suport a la recuperació econòmica

La Xarxa és defineix com una aliança estratègica.

✔ Aprofitem les oportunitats de transformació que la pandèmia planteja al turisme a la ciutat per potenciar noves activitats basades en el TRS.

✔ Potenciem el TRS a Barcelona com a motor de creixement de l’economia social i generador d’ocupació.

✔ Fomentem un canvi de model turístic.

✔ Debatem propostes concretes.

 

 

Metodologia

La Xarxa es generarà amb un procés de participació que inclourà el conjunt d’actors socials del territori (Comerç local i de proximitat, entitats culturals i socials i administració municipal) i la seva presentació i llançament culminarà amb l’organització d’unes Jornades de debat sobre el turisme responsable sostenible. Amb aquesta metodologia de treball i intervenció, el projecte es vincula al territori des del seu mateix origen.

La creació de la Xarxa de TRS és un projecte innovador basat en el placemaking, metodologia de la planificació urbanística per a crear o remodelar espais a les ciutats revitalitzant per mitjà d’un procés de participació de quàdruple hèlix

Suports

El procés de creació de la Xarxa té el suport de l’Ajuntament de Barcelona per mitjà del programa Impulsem el Que fas, finançat per la taxa turística

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca