POBLENOU TURISME RESPONSABLE

L'ORIGEN DEL PROJECTE

Poblenou Turisme Responsable és un projecte d'entitat que neix l'any 2020 en el marc del programa Impulsem el Que fas de l'Ajuntament de Barcelona.
Sorgeix en un context marcat per la pandèmia de la Covid-19 on el cessament de l'activitat turística suposa una oportunitat per transformar el model turístic de la ciutat de Barcelona. En aquest sentit, prenent en consideració l’impacte que la crisi sanitària està provocant sobre l’economia de la ciutat, aquest projecte pretén contribuir a la seva recuperació tot generant activitats i experiències turístiques de proximitat que generin creixement i ocupació local i que estiguin basades en els principis del Turisme Responsable i Sostenible (TRS) i en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de l'ONU.

LA NOSTRA DIAGNOSI


Barcelona rebia abans de la crisi provocada per la pandèmia més de 30 milions de visitants a l’any, la meitat dels quals s’hi allotjaven i l’altra meitat eren visitants sense pernoctació.

El model de turisme a Barcelona està lluny de ser sostenible i responsable, i ha generat problemàtiques que afecten la qualitat de vida dels habitants de la ciutat, la convivència i l’estil de vida.

En alguns barris està expulsant la població local per l’augment dels preus de l’habitatge i els serveis i està transformant les formes pròpies de vida desnaturalitzades del seu origen i context.

La disputa per l’espai públic, les dificultats del comerç de proximitat per sobreviure, l’augment de la contaminació amb l’arribada massiva de creuers, d’autocars o d’avions, i la pressió immobiliària i l’encariment dels lloguers són alguns dels problemes relacionats amb l’activitat turística a la ciutat.

La ciutadania identifica el turisme com el tercer dels problemes més greus que té la ciutat segons el Baròmetre Municipal amb data de juny del 2018.

El turisme que visita la ciutat es concentra actualment i recorre unes determinades i reduïdes rutes, es concentra en pocs eixos i beneficia un nombre reduït de població local. Tanmateix, densifica determinats espais, que sovint esdevenen menys accessibles per a l’usdefruit de la població local i ignora una part rellevant de la història, el patrimoni i la vida local de la ciutat.

LA NOSTRA PROPOSTA

L'objectiu del projecte és ben clar: crear des de la proximitat experiències d’interès per a visitants i viatgers que permetin descobrir la veritable essència i identitat de la ciutat mitjançant la participació activa d'activitats culturals i artístiques arrelades al territori.


Volem oferir noves experiències culturals als visitants i residents a Barcelona per tal que puguin gaudir i reconnectar amb la seva veritable essència. Co creem aquesta nova oferta turística amb les entitats culturals, socials, artesanals, artístiques i comercials del barri del Poblenou per avançar de manera conjunta cap a un model turístic més responsable i sostenible.

Així doncs, oferim l'oportunitat de participar, de manera inmersiva, d'experiències que es realitzen al barri, tot coneixent la seva història, el seu context i les seves dinàmiques.

FASES DEL PROJECTE

Identifiació d'activitats i experiències socials i culturals locals de potencial interès per a visitants i turistes.

Organització de Tallers de Co creació i Capacitació per desenvolupar productes de TRS.

Creació de noves experiències.

Desenvolupament d'un circuit de promoció de les experiències.

Promoció.

ELS BENEFICIS DEL PROJECTE

El projecte busca millorar la qualitat de vida del conjunt de la població, tot generant riquesa i ocupació a partir de la comercialització de noves activitats i experiències turístiques generades des de la proximitat. Més específicament, té com a destinataris els següents grups:

Comerços: Millora de la sostenibilitat econòmica dels establiments participants.

Entitats i empreses culturals: Millora de la visibilitat i promoció dels seus productes i serveis.

Visitants: Introducció de noves experiències que incrementen el seu coneixement de la ciutat i dels barris.

Ciutadania: Introducció del TRS i reducció dels impactes negatius del turisme.

SUPORTS


Poblenou Turisme Responsable és una iniciativa d'Aethnic que té el suport de l'Eix Comercial de Poblenou, que integra els comerços més actius i compromesos amb la reactivació econòmica del barri. Compta amb la participació d'entitats, equipaments culturals i petits comerços artesans amb els qui co generem les noves experiències de Turisme Responsable i Sostenible (TRS).

El procés de creació de La Xarxa té el suport de l’Ajuntament de Barcelona per mitjà del programa Impulsem el Que fas.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca