Taller de cocreació i codisseny d’experiències de turisme responsable i sostenible. Resultats.

El passat dimecres 29 de setembre l’Associació Ethnic va realitzar el Taller de Cocreació i Codisseny d’Experiències de Turisme Responsable, una sessió en format digital que va tenir com a objectiu oferir eines i recursos pràctics per a cocrear experiències turístiques basades en criteris de responsabilitat i sostenibilitat. 

El curs es va emmarcar en les iniciatives locals que Aethnic ha estat desenvolupant des de principis d’any; d’una banda, el projecte Poblenou Turisme Responsable, el qual posa en valor les activitats culturals, artístiques i comercials del districte, i de l’altra el projecte TurismESS, el qual promou l’articulació d’una nova oferta turística basada en iniciatives de l’Economia Social i Solidària de Barcelona. 

En aquest context, el taller va convocar més d’una desena d’entitats locals que tenien interès en formar part del canvi que promou Aethnic: Avançar cap a un nou model d’activitats i experiències turístiques que sigui alternatiu al vigent i que es mostri compromès amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.  

Lluny de ser una classe magistral, la sessió de capacitació va prendre un enfocament dinàmic i participatiu a fi i efecte de promoure la col·laboració i implicació dels assistents. En aquesta línia, els instructors del taller afirmaven:

“Barcelona necessita desenvolupar experiències de proximitat, que siguin atractives pels turistes i que generin impactes positius sobre el conjunt de la destinació. Aquest propòsit, per més ambiciós que sembli, només serà realitzable si escoltem les propostes dels nostres agents locals i ens regim pels principis del desenvolupament comunitari“.

Pel que fa al contingut de la sessió, aquesta es va desenvolupar a partir d’una metodologia pròpia que descrivia el procés de cocreació i codisseny en 5 senzills passos:

  • PAS 1 – La recerca del contingut: “Quins recursos puc posar en valor?”
  • PAS 2 – El cribratge d’opcions: “Quin recurs em convé escollir?”
  • PAS 3 – El disseny de l’experiència: “A qui em dirigeixo?”; “On puc desenvolupar l’experiència?”; “Com defineixo el flux de l’activitat?”
  • PAS 4 – La creació de la narrativa: “Com utilitzo la tècnica del Storytelling?”.
  • PAS 5 – La fitxa d’experiència: “Com presento l’experiència a la meva audiència?” 

Cada apartat definia un conjunt d’objectius específics i concretava eines clau per acomplir-los. Tanmateix, tots aquests recursos es van complementar amb dos interessants dossiers que Aethnic va preparar per a cadascun dels participants, un amb els detalls de la metodologia i l’altre amb indicacions concretes i plantilles per a emplenar.

Altrament, els responsables de la sessió van aprofitar l’oportunitat per introduir un seguit de “conceptes clau”, com ara el desenvolupament regeneratiu del turisme o el turisme creatiu:  

No n’hi ha prou amb cocrear experiències sostenibles. Hem de fer un pas més enllà i apostar per un model turístic regeneratiu que connecti els visitants amb el ritme natural de la destinació i que permeti generar experiències turístiques significatives i duradores. Per aconseguir-ho cal entendre la creativitat com un recurs clau per fomentar la interacció entre els turistes i els residents locals“.

Durant el transcurs del taller, les entitats col•laboradores van poder conèixer casos de referència de diferents llocs del món, des de comunitats indígenes de llatinoamèrica fins a destinacions turístiques de primer ordre, com ara Espanya, Portugal o Itàlia. El que es pretenía amb aquests exemples era presentar la gran diversitat d’iniciatives que poden generar-se a partir de recursos autòctons i demostrar, un cop més, que l’èxit de les noves experiències turístiques no ha de dependre de la disponibilitat de recursos turístics materials.

“Les experiències significatives, o meaningful experiences en anglès, són aquelles que permeten connectar el turista amb si mateix, amb els altres i amb tot allò que l’envolta. Es tracta d’experiències que activen relacions profundes i que promouen transformacions en la manera de pensar i actuar del visitant […] La gestió creativa dels recursos intangibles pot donar com a resultat experiències d’aquest tipus, on els turistes passen de consumir experiències a viure experiències“.

Una vegada finalitzat el curs, els membres d’Aethnic han difós una breu enquesta de satisfacció per avaluar l’acompliment del taller i conèixer, de ben a prop, les opinions dels assistents. El 100% de les respostes revelen que els participants han quedat satisfets amb el desenvolupament de la sessió i la gran majoria valora molt positivament els materials lliurats i els exemples facilitats. En canvi, els assistents valoren de manera menys positiva el format de la sessió, el qual ha estat online, i destaquen les dificultats a l’hora d’interactuar i participar activament dels exercicis proposats.

En conjunt, els organitzadors del taller es mostren contents i esperançats amb els resultats i remarquen la necessitat urgent de “generar espais d’inercooperació i enxarxament perquè les entitats interessades en participar de l’activitat turística puguin treballar de manera conjunta i desenvolupar el seu propi discurs dins del sector”. 

Te’l vas perdre? Cap problema, gaudeix-lo en diferit!

Comments are closed.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca