EL TURISME RESPONSABLE I SOSTENIBLE

Des del seu naixement, Aethnic aposta per fer del turisme una activitat socioeconòmica capaç de generar beneficis a petita i gran escala. Des de l'entitat som coneixedores dels múltiples impactes positius que deriven del turisme i és per això que treballem per potenciar-los, estendre'ls i mantenir-los.
Segons l’Organització Mundial del Turisme (OMT), el turisme sostenible és aquell que té totalment en compte les repercussions actuals i futures, econòmiques, socials i mediambientals per satisfer les necessitats dels visitants, de la indústria, de l'entorn i de les comunitats amfitriones (UNWTO, 2005). Alhora, l’objectiu fonamental del turisme sostenible és mantenir-se en el temps sense deixar d’obtenir la màxima rendibilitat econòmica, protegir els recursos naturals que el sustenten, i respectar i involucrar la població local (Pérez de las Heras, 2004).
Pel seu dinamisme i transversalitat, pel seu fort impacte sobre el medi ambient i els ecosistemes globals, així com també per la indubtable relació que estableix entre els visitants, la indústria, l’entorn i les comunitats amfitriones, el turisme està al centre del debat sobre la sostenibilitat, tant per les externalitats negatives que genera com per la contribució que hi pot aportar.

Per tot això, l'equip d'Aethnic treballa per impulsar un model turístic que sigui responsable i sostenible i que per damunt de tot, esdevinigui un catalitzador de benestar, bonança, riquesa, prosperitat, equitat, creixement i justicia.

EL CONCEPTE "SOSTENIBILITAT"

Lluny de ser recent, el concepte de "sosteniblitat" ja fa anys que compta amb una llarga trajectòria.

Durant els anys setanta del segle XX, diversos estudiosos van fer palesa l’excessiva pressió que el consumisme i el creixement econòmic exercien sobre el planeta i molts d’ells van fer ressò de les conseqüències que en podrien derivar. Fins i tot, alguns apuntaven el desequilibri entre el desenvolupament humà i els límits ecològics i auguraven "possibles conseqüències de magnituds desastroses".

L’any 1968 nombrosos economistes i humanistes es van arranjar per debatre els límits del creixement econòmic i van publicar, l’any 1972, el llibre The límits of growth el qual qüestionava i advertia sobre la inviabilitat d’un model socioeconòmic basat en el paradigma del “creixement sense límits” i reclamava amb contundència un sistema global sostenible i equilibrat.

Tot i això, no va ser fins l'any 1987 que es va formalitzar la noció de “sostenibilitat” amb l’Infome Brundtland. Aquest va definir el “desenvolupament sostenible” com “aquell que satisfà les necessitats del present sense comprometre la capacitat de les generacions futures per satisfer les seves pròpies necessitats” .

Des de llavors, la sostenibilitat s'ha aplicat en nombrosos sectors; i en el cas del turisme, el TRS ha estat definit i articulat en diverses convencions i declaracions internacionals, com ara la Declaració de Ciutat del Cap, la Declaració de Marràqueix i la Declaració de Barcelona.
El TRS

DECLARACIÓ DE BARCELONA SOBRE TRS

"Reconeixem que la sostenibilitat ja no és una opció sinó una aposta irrenunciable i que, a través del desenvolupament del TRS, les ciutats poden ser motors de progrés social i econòmic, amb gran potencial per contribuir a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, i a la salvaguarda de la diversitat d'expressions culturals i recursos ambientals, incloent el patrimoni material i immaterial que allotgen".

"A través del turisme les nostres ciutats han de generar espais d'entesa i construir una oferta sostenible, on visitants i ciutadans s'integrin i convisquin en harmonia, minimitzant els impactes negatius que el turisme pugui tenir en aquests àmbts i reforçant els vincles positius amb les economies locals".

Consulta la Declaració de Barcelona per saber-ne més.

QUÈ APORTA EL TRS? (ALGUNS EXEMPLES)...

Promou la conservació del patrimoni.

Respecta i preserva l'autenticitat sociocultural.

Promou i enforteix el desenvolupament econòmic local.

Afavoreix el consum responsable.

Minimitza els impactes ambientals.

Promou la conservació del patrimoni.

Respecta i preserva l'autenticitat sociocultural.

Promou i enforteix el desenvolupament econòmic local.

Afavoreix el consum responsable.

Minimitza els impactes ambientals.

QUÈ PASSA QUAN EL TURISME NO ÉS SOSTENIBLE?

Quan el turisme no es planifica, desenvolupa i gestiona de manera sostenible, aquest pot generar externalitats negatives molt perdjudicials, tant a curt com a llarg termini.

Generalment, el turisme sostenible s'estableix sobre tres grans eixos: l'econòmic, el social i l'ambiental, i per tant, els seus impactes negatius poden afectar qualsevol d'aquestes àrees. Tanmateix, prenent en consideració que el turisme és un sector transversal i transdisciplinari, les externalitats derivades d'aquesta activitat poden afectar la destinació de manera integral.
A continuació s'esmenten alguns impactes del turisme "No Sostenible":

Pèrdua de la pròpia identitat.

Desaparició de petits comerços locals.

Encariment dels productes bàsics.

Augment del preu dels habitatges.

Augment de la contaminació.

Explotació de recursos.

Massificació d'espais i gentrificació.

Distribució desigual dels beneficis econòmics.

Aparició d'actituds de turismofòbia i xenofòbia.

Pèrdua de la biodiversitat.

Acceleració del canvi climàtic.

Privatització i banalització d'espais públics.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca