ELS OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE

QUÈ SÓN?

La Conferència de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible (Rio de Janeiro, 2012) va donar com a resultat l’acord de tots els Estats Membre de les Nacions Unides per desenvolupar un full de ruta que permetés fer front als reptes urgents del planeta. Posteriorment, l’any 2015, els 193 Estats Membre de l’ONU van signar l’Agenda 2030 i es van comprometre a emprendre mesures per afrontar els reptes socials, econòmics i ambientals de la globalització, tot posant al centre les persones, el planeta, la prosperitat i la pau.

Avui en dia, l’Agenda 2030 es constitueix com un full de ruta integral, multidimensional i d’aplicació universal que marca l’acció global pel desenvolupament fins a l’any 2030. A l’epicentre de l’Agenda s’hi troben 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) “a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles”. Tanmateix, tots els ODS sumen un total de 169 metes específiques que contribueixen a l’acompliment dels objectius generals.

ELS ODS I EL TURISME

L’Agenda 2030 menciona el sector en 3 ocasions ben concretes: a l’Objectiu 8, sobre treball digne i creixement econòmic; a l’Objectiu 12, sobre producció i consum responsables; i a l’Objectiu 14, sobre vida submarina. Malgrat tot, l’abast i la transversalitat del sector turístic fan que aquest tingui una contribució, tant directa com indirecta, en l’acompliment de qualsevol dels 17 objectius.

Per exemple, el turisme pot tenir una contribució important en: la reducció de la pobresa (Objectiu 1), la igualtat de gènere (Objectiu 5), l'energia assequible i no contaminant (Objectiu 7), les ciutats i comunitats sostenibles (Objectiu 11), l'acció pel clima (Objectiu 13) i la vida dels ecosistemes terrestres (Objectiu 15).
Agenda 2030 i ODS

L’Organització Mundial del Turisme (UNWTO) lidera els treballs de seguiment i impulsa el desenvolupament dels objectius relacionats amb la transformació del turisme.

"L'OMT està encarregada de la promoció del turisme responsable, sostenible i accessible per a tothom que tingui en el punt de mira el compliment de l'Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), l'abast dels quals és universal".

Actualment, l'OMT està integrada per 156 països entre els quals promou l'aplicació del Codi Ètic Mundial per tal de maximitzar la contribució socioeconòmica del turisme i, alhora, minimitzar els seus impactes negatius.

PLA NACIONAL PER A LA IMPLEMENTACIÓ DE L'AGENDA 2030

El 25 de setembre de 2019 el Govern de Catalunya va aprovar el Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya.

La majoria dels compromisos tenen una dimensió interna i s’orienten a Catalunya.

També hi ha compromisos a escala global, que reafirmen el compromís de Catalunya amb la comunitat internacional.

Inclou 696 compromisos únics que alhora esdevenen 920 ja que alguns d'ells s'inclouen a diversos ODS o a més d'una fita dels mateixos objectius.

CONSULTA ELS COMPROMISOS DEL PLA

ods17ca

L'AGENDA 2030 A BARCELONA

Localització: Determinar quins objectius i metes concretes implica l'Agenda 2030 per a Barcelona.
Avaluació: Utilitzar dades per conèixer la situació i l'evolució de la ciutat respecte a les metes establertes.
Innovació: Posar en marxa nous plantejaments en les polítiques que són necessàries assolir les metes.
Aliances: Treballar conjuntament administracions públiques, empreses, entitats socials i ciutadania.
Sensibilització: Difondre el coneixement de l'agenda i estimular el debat públic.
Lideratge: Impulsar l'Agenda 2030 en l'escenari nacional i internacional, conjuntament amb altres ciutats.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca